Commandogroep – TFF

STARTEENHEDENOPDRACHTLOCATIESFOTO’SBRONHET EINDENEWSDEFENSIEBLADENNIEUWSEINDEVALUATIE

Alle militairen in Nederland óf op uitzending in het buitenland hebben recht op leiding. Dat vele militairen denken dat dit geheel of gedeeltelijk overbodig is, is alom bekend. Toch is er ook voor deze uitzending een commandogroep (Cogp) samengesteld die ervoor zorg moet dragen dat 1 (NL) NSE TFF de juiste koers vaart.

U weet dat 1 (NL) NSE TFF een samengestelde eenheid is die bestaat uit groepen en pelotons die organiek uit vele eenheden uit Nederland en Duitsland komen. Dit laatste geldt ook voor de Cogp van het NSE.
 Toen het bericht voor het samenstellen van een NSE voor de operatie Amber Fox bekend werd bij het DLC, had men de opdracht een samengestelde eenheid te vormen die uit ongeveer honderd personen moest bestaan en waar een veelvoud van disciplines in moest voorkomen.

Om deze samengestelde eenheid te sturen werd binnen 100 B&T bataljon in Garderen gezocht naar een compagniesstaf die snel kon worden ingezet. Echter in verband met een simpel feit dat geen enkele compagnie als geheel werd uitgezonden naar Macedonië, was het onmogelijk een bestaande compagnie in Garderen te beroven van zijn complete compagniesstaf. Dus werd er al snel gezocht naar een gulden middenweg.

De gulden middenweg, een recept ontstaan uit een compromis:

 • Men neme een CC, waarvan de compagnie uit 200 personen bestaat en waarvan er zo’n twintig op uitzending zijn in Bosnië (SFOR-12) en waarvan de CSM en Plv CC van functie wisselen en stuurt deze richting Macedonië met maar twintig personen van zijn eigen eenheid;
 • Neem vervolgens een Plv CC, waarvan zijn organieke commandant ook van functie wisselt, diverse personen op uitzending zijn in Afghanistan, Bosnië en Macedonië en stuur deze mee als plv C-NSE;
 • En als laatste ingrediënt stuur je de SMO weg van dezelfde eenheid als de commandant, om te voorkomen dat er helemaal geen ervaren personeel achterblijft en maakt deze HID van het nieuw te vormen 1 (NL) NSE TFF.

Het resultaat is een commandogroep die in staat is om onder alle omstandigheden een samengestelde compagnie van 92 personen aan te sturen en gevraagd en ongevraagd te leiden en van informatie te voorzien.

 • Aan het hoofd van dit 3 mans-team staat de majoor Gubbels, Jim voor vrienden, commandant van 160 Zwtcie uit Garderen. Een ervaren compagniescommandant met een ruim uitzendverleden, te weten in Bosnië (’93) en Kosovo (2000) waar hij als PC respectievelijk als S4 heeft opgetreden;
 • Als plaatsvervangend commandant, de DCOM, is de kapitein Krijgsman opgetrommeld uit Garderen. In het echte leven is hij Plv CC van 150 Gemcie en is nu voor het eerst op uitzending. Natuurlijk is dat laatste niet te merken!
 • Als laatste is sergeant-majoor Van der Meijde als HID aangewezen. Eveneens een trouwe dienaar van de koning(in). Werkzaam als SMO bij 160 Zwtcie heeft hij als taak de Camp Fox-gemeenschap er van te overtuigen dat discipline, normen en waarden geen onbekenden hoeven te zijn in het uitzendgebied. Daarnaast heeft hij als hobby het water verwijderen van uw tent.

Al met al heeft u dus te maken met een zeer professionele Cogp, die ervoor zorgdraagt dat u heelhuids door de uitzending komt en u onder alle omstandigheden leidt en begeleidt.

 

KASSIER

De kassier van 1(NL) NSE TFF werd om praktische reden functioneel ondergebracht bij de sectie J8 van 1(NL) HQCoy. Hier zaten alle specialisten op het gebied van contracten, inhuur lokale werkkrachten en financiën. Sma Schwirtz was in principe de kassier voor alle Nederlanders werkzaam bij Task Force Fox. Ook konden buitenlanders bij hem terecht, waarna dit natuurlijk weer werd verrekend bij de buitenlandse NSE’s.

Geld halen bij de bank in Skopje, niet zonder KMar-begeleiding!!!!

(Sma Schwirtz, 2e van links)

 

DIAGNOSE, ADVIES EN ASSISTENTIEGROEP (DAAGP)

Wij vormen met vijf personen de diagnose- en bergingsgroep van het National Support Element (NSE). Een diagnose- en bergingsgroep heet in defensiekringen “Smodgroep”. Deze Smodgroep bestaat uit de volgende personen en hun afkomstige moedereenheid in Nederland:

 • Sergeant-majoor Weijde, afkomstig van 320 DS/AS Herstelde, herstelpel 101 Gnbat Wezep;
 • Sergeant Goossen, afkomstig van 320 DS/AS Herstelcie, herstelpel 11 Pagnbat Wezep;
 • Korporaal-1 Pruntel, afkomstig van 320 DS/AS Herstelcie, herstelpel 101 Gnbat Wezep;
 • Korporaal-1 Schallies, afkomstig van 320 DS/AS Herstelcie, herstelpel 1e regio ‘t Harde;
 • Korporaal-1 van Wijk, afkomstig van 320 DS/AS Herstelcie, herstelpel 11 Pagnbat Wezep.

Wij zorgen voor het in stand houden van de uitrustingsstukken die voor het NSE rondrijden, of hun taak verrichten. Deze uitrustingsstukken variëren van MB’s, viertonners, tientonners, containerwagens, bouwmachines, mobiele kraan tot aan divers klein geniemateriaal.

Wij stellen hieraan, bij defecten of storingen, een diagnose van wat de oorzaak zou kunnen zijn. Hebben wij dit gevonden dan gaan we kijken of het gerepareerd kan worden in de gestelde twee uur die we er voor hebben. Blijkt dat er nieuwe onderdelen zijn benodigd, dan vragen wij deze aan middels een reparatieaanvraag. De aanvraag gaat dan naar het Herstelpeloton, die op hun beurt de onderdelen aanvragen in Nederland.

Daarnaast zorgen wij er ook voor dat alle reparaties op papier komen en dat alle preparaties ook echt worden uitgevoerd. Verder ondersteunen wij de chauffeurs bij het begeleid onderhoud en de “roze lijst” die de gebruiker elke maand opmaakt. Wij verzorgen ook de berging van het Nederlandse deel van Task Force Fox. Soms bergen wij ook buitenlandse collega’s die zijn gestrand. De meeste ‘uitrukkingen’ van de bergingsgroep zijn voor materiaalpech, eenzijdige ongevallen, aanrijdingen en “vastzitters” in de hardnekkige klei.

Tevens verzorgen wij een gedeelte Quick Reaction Force, afgekort QRF. Wij rukken bij een calamiteit of conflict uit, waar snel een oplossing moet komen of hulp. Wij doen dit samen met de Explosieven Opruimingsdienst, geneeskundig personeel, Koninklijke Marechaussee en de genieverkenners. Zoals u leest een redelijk drukke baan met veel afwisseling.

Hierbij willen wij u nog enige ervaring laten lezen van het Smodteam.

 • Sergeant Goossen: Dit is mijn eerste uitzending, dus alles is voor mij nieuw. Ik leer dus veel van de jongens met wie ik hier ben en die al vaker op uitzending zijn geweest. Het leukste van de uitzending vind ik toch wel als je op verlof naar huis gaat;
 • Korporaal-1 Pruntel: Dit is mijn derde uitzending en ook deze is weer anders dan de vorige keer. Sowieso wat het werk betreft, normaal als geniemonteur actief en nu bij de Smodgroep geplaatst. Een leuke tijd en weer een levenservaring rijker;
 • Korporaal-1 Schallies: Dit is mijn tweede keer weg van huis en dat bevalt me best. Ik heb leuke collega’s waarmee ik samenwerk, dus gaan de dagen best wel vlot voorbij;
 • Korporaal l van Wijk: Dit is mijn derde uitzending en alles is hier anders dan op andere uitzendingen, de taak, de mensen en het werk. Maar toch weer een leuke en leerzame tijd.

Vlnr: Korporaal-1 Pruntel, korporaal-1 Schallies, korporaal-1 Van Wijk en sergeant Goossen