Eenheden | Opdracht | Locaties | Foto’s | Gasten op bezoek | Bron | Het einde
WOON ÉN WERKLOCATIES VAN 1(NL)GENIEHULPBATALJON KFOR-2
Kosovo
Kosovo was door de NATO, KFOR (Kosovo Force), verdeeld in 5 brigade-vakken. Hieronder is de verdeling te zien zoals die van toepassing was op het moment dat Nederlandse troepen in Kosovo nog actief waren. De Nederlandse eenheden, de Afdeling Veldartillerie, het Helikopterdetachement (helidet) en het Geniehulpbataljon zijn allen ondergebracht bij de Duitse brigade in het zuidelijke vak.
Dit vak grenst, v.w.b. het ‘buitenland’ deels aan Albanië en aan de Noord Macedonië.
Naast Nederland en uiteraard Duitsland waren ook Turkse, Oostenrijkse, Zwitserse en Russische eenheden aanwezig in het Duitse brigadevak.
1(NL)Geniehulpbataljon KFOR-2 heeft op de voormalige vliegstrip in de nabijheid van de stad Prizren haar kamp opgeslagen. Een tweede deel van de locatie van het bataljon was de zogenaamde ‘Bauhof’ (zie verder op deze pagina).
Prizren
De stad Prizren, tweede stad van Kosovo, telde 180.000 inwoners en is befaamd om haar oude architectuur. De samenstelling van de bevolking van de stad was vóór het Kosovoconflict zeer gemengd: naast de Albanese meerderheid woonden er veel Serviërs, Turken, Gorani (Slavische moslims) en zigeuners.
Het leven in Prizren is gedurende de uitzending van KFOR-2 weer aardig op gang gekomen. De winkels zijn weer geopend, er is (te) veel verkeer, en bijna niets lijkt erop dat hier een oorlog gewoed heeft. Echter de criminaliteit is hoog. Door UNMIK-politie, samen met o.a. Duitse ‘Feldjäger’ en de Nederlandse Koninklijke Marechaussee (KMar), werd o.a. de ingestelde avondklok gecontroleerd.
CANAUBA HILL
Het Nederlandse Geniehulpbataljon heeft zich in 1999 gevestigd op een voormalige vliegstrip, tussen de wijnvelden, aan de rand van de stad Prizren, in de sector van de Duitse brigade (MNB-S). De naam van de base was CANAUBA HILL.
De aparte naam heeft de base te danken aan de Canauba Wax, een was waarmee de base besproeid is om stofvorming te voorkomen. E.e.a. naar aanleiding van de consternatie omtrent de asbest in de zomer van 1999. De base had een afmeting van een paar voetbalvelden, geheel voorzien van een grindlaag.
‘Bauhof’
Dit was de opslagplaats van alle constructiemiddelen, zoals hout, kabels, buizen, dakpannen, e.d. De naam ‘Bauhof’ is ontstaan omdat deze locatie ook door de Duitsers werd gebruikt voor dezelfde doeleinden. Op de locatie werd door personeel van het CVD (Constructie, Verwerving en Distributie), vele m3 hout ontvangen, opgeslagen, beheerd en uiteraard weer uitgegeven.
De eenheden van het bataljon konden, uiteraard op aanvraag, de benodigde bouwmaterialen ophalen. In het begin was dit tevens de woon/werklocatie voor het personeel van het CVD, echter diverse problemen (o.a. veiligheid, hygiëne) zorgden ervoor dat ook zij na verloop hun plekje op CANAUBA HILL kregen.